TAMAK: Projek Kota Buku menjadi rebutan kontraktor UMNO

Laman pejuang bahasa Melayu UNIKA menulis bahawa “Komuniti bisnes buku sibuk bercakap tentang projek Kota Buku yang baru-baru ini diuar-uarkan oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin. Dikatakan bangunan yang dipilih bagi dijadikan Kota Buku adalah bangunan lama Dewan Bahasa dan Pustaka. Kos mengubahsuai bangunan itu dianggarkan RM20 juta.”

"Yang sedang sibuk hendak terlibat menjayakan projek Kota Buku itu bukannya penulis, penerbit, pengedar, pekedai-buku, pengimport, pencetak, dan pelbagai persatuan-persatuan yang berkaitan dengan penghasilan buku, sebaliknya adalah para kontraktor UMNO yang mempunyai talian dengan Tan Sri Muhyiddin.”


Inilah dia apa yang sebenar diperjuangkan UMNO. Bukannya ingin menyahut seruan memandaikan bangsa dan memeriahkan dunia perbukuan Malaysia, tetapi lebih kepada memenuhi perut segelintir taikor bisnes UMNO!


Saya pernah memperkatakan akan hal ini sedikit masa lalu.
Sila baca Moga Kota Buku tidak jadi seperti Kampung Buku di Langkawi.

Laman UNIKA menulis lagi bahawa bangunan lama DBP itu amat tidak sesuai dijadikan Kota Buku kerana banyak faktor.


“Faktor yang amat ketara adalah lokasi bangunan itu yang menyebabkan orang-orang tidak suka hendak ke sana disebabkan aliran trafiknya yang kelam-kabut dan sentiasa sesak.

“Bangunan yang sudah berusia hampir 45 tahun itu juga tidak mempunyai tempat letak kereta yang secukupnya. Dua faktor itu sudah cukup bagi tidak menggalakkan para penerbit buku membuka kedai dan ruang pameran di dalam bangunan tersebut.”


*** We provide catering services for the following; courses, trainings and seminars, product launching, PR events, birthdays, parties, family day, doa selamat, wedding, etc. Varieties of menus are available; Malay dishes, Chinese & Indian style & Western.

0 comments:

LUSIANA CATERING: HALAL food and catering services.

Komentar dari pembaca di Goodreads | This is one good book. I’ve read one by this author before,Perang Armagedon, which...

Posted by Web Sutera on Friday, 4 March 2016

Copyright © 2013 - WebSutera.com - is proudly powered by Blogger