Amerika di Haiti, adakah sejarah akan terus berulang?

Gempa bumi yang meranapkan hampir 3.000, 000 rumah di Haiti tiga hari lepas adalah tragedi berterusan umpama sebuah epik. Nampaknya Amerika Syarikat (AS) meguarkan-uarkan bantuan berjumlah ratusan juta dollar. Siap untuk menghantar tentera darat dan anggota marin dalam misi kemanusiaan.

Sang penguasa ini terus ingin menjadi ‘jaguh juara’ memberi bantuan kepada negara-negara dunia ketiga. Namun semua ada muslihat tersembunyi. Kesempatan ini bakal digunakan AS untuk kemungkinan menjajah Haiti lagi. Mereka tidak ikhlas.


Penglibatan AS di Haiti bermula pada akhir abad kesembilan belas, ketika imigran AS pertama mencuri hasil mahsul dari lokasi perdaganga
n maritim Haiti. German, Perancis, British, dan AS merampas sejumlah besar kekayaan orang Haiti, tanpa malu mengambilnya terus dari Bank Nasional Haiti.

Tidak berapa lama kemudian anggota marin A
S memainkan peranan penting mendukung pemberontakan melawan pemerintah Haiti. Bagi melihat peranan AS dalam penganiayaan warga Haiti, mari melihat sejarah.

Pada tahun 1915 hingga 1934, ribuan tentera AS menceroboh Haiti atas dasar “untuk melindungi warganegaranya”, persis alasan bagi memasuki Afganistan sekarang ini. Dalam tempoh tersebut AS meruntuhkan sistem pemerintahan Haiti dan membentuk undang-undang militer.

Pada tahun 1957, rejim Duvalier yang kejam menguasai Haiti. Pada mulanya AS enggan menyokong Duvalier dengan mencari calun-calun lain untuk satu proses kudeta. Memang AS sedar bahawa Francois ‘Papa Doc’ Duvalier adalah seorang diktator yang membenci negara penjajah itu sehingga John F. Kennedy dibunuh tahun 1963. Menurut ‘Papa Doc’ Duvalier, itu merupakan kutukan dan karma ke atas kejahatan kerajaan AS.


Kemudian
AS
mengubah sikap. Kerajaan AS memberi sokongan dan bantuan kepada ‘Papa Doc’ Duvalier sehingga diktator itu membunuh 30,000 rakyat sendiri. Pelakuan berbentuk matlamat-menghalalkan-cara itu juga yang AS sedang terapkan di sebalik ‘perang’ menghapuskan bisnes narkotik di Somalia, Afghanistan dan banyak negara lain.

AS terus memberikan dukungan kewangan dan militer kepada Duvalier sehingga anaknya di tampuk takhta Haiti. ‘Baby Doc’ Duvalier dibantu CIA Amerika Syarikat dalam usaha pengasingan / persembunyian akibat daripada pemberontakan rakyat pada tahun 1986. Ini terjadi pada era presiden Reagan.
---- Akan bersambung

Perkembangan terkini di Haiti ialah pihak pekerja kemanusiaan mengatakan:

".... still struggling to help thousands of people affected by an earthquake in Haiti, amid difficulties in distributing relief supplies to those who need it most. This comes down to the complex issue of who is in charge here. The US military has a great deal of control over the number of flights that are landing here."
Di sini sahaja sudah menunjukkan bahawa AS cuba menguasai gerakan misi bantuan kemanusiaan di Haiti. Berita yang saya dengar ialah rakyat Haiti berkata "Kami mahukan bantuan makanan dan perubatan, bukannya kehadiran tentera AS. Ini bukan perang!"


0 comments:

LUSIANA CATERING: HALAL food and catering services.

Komentar dari pembaca di Goodreads | This is one good book. I’ve read one by this author before,Perang Armagedon, which...

Posted by Web Sutera on Friday, 4 March 2016

Copyright © 2013 - WebSutera.com - is proudly powered by Blogger