KUALA LUMPUR: Perwakilan Umno Kelantan mendakwa Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat telah menjual Islam kerana sanggup berkompromi dengan pihak yang mempersendakan Islam sebagai agama rasmi di negara ini.

Timbalan Ketua Umno Bahagian Kok Lanas, Datuk Md Alwi Che Ahmad berkata, Menteri Besar Kelantan itu sanggup berkawan dengan sesiapa sahaja kerana dendamnya dengan Umno.


Beliau terlebih dahulu meminta supaya semua pemimpin Umno untuk kembali berjuang kerana Islam selain bekerja keras untuk mendapatkan sokongan rakyat.


"Kita perlu perbetulkan semua ini. Kita perlu pertahankan Islam, adakah kita mahu pertahankan Nik Aziz? Beliau sudah menjual Islam, beliau sanggup berkawan dengan syaitan.


"Beliau sudah buang semua ini (Islam), beliau berkawan dengan syaitan kerana benci kepada Umno," katanya ketika membahaskan usul ucapan dasar presiden pada Perhimpunan Agung Umno 2010 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Khamis.


Md Alwi menegaskan, pemimpin Umno perlu membuang sikap "sombong" yang ada dalam diri dan pada masa sama menyemai semula roh perjuangan parti dengan berlandaskan Islam.


"Umno perlu balik kepada Islam, tidak akan ada orang Melayu kalau tidak kerana Islam.. Apa yang penting adalah kita perlu menjaga dan mempertahankan akidah," katanya.


Tambahnya, Islam yang menjadi pegangan orang Melayu di negara ini akan hancur sekiranya serahkan tampuk kepimpinan kepada PAS.


"Kalau nak harapkan PAS perjuangkan Islam, maknanya hancurlah Islam di negara ini.
PAS ini celaru," ujarnya.

Md Alwi yang juga Ahli Dewan Undangan Ketereh berkata pemimpin Umno perlu turun ke padang untuk menemui rakyat bukan hanya duduk di atas sahaja.


"Umno bagi segala-galanya tapi adakah rakyat sokong kita?


"Saya nak tanya kenapa kerajaan PAS rakyat sayang? Kenapa Umno tidak? Ini kerana PAS berjuang kerana Islam.


"Saya tegaskan di sini bahawa kekayaan tidak menjamin kasih sayang. Jadi kita perlu mengubah persepsi ini, pemimpin perlu turun ke bawah menemui rakyat," katanya.


Perhimpunan Agung Umno 2010 bermula Selasa lalu dan akan tamat pada Sabtu ini.


(Laporan
Oleh NURUL AIN MOHD HUSSAIN, dari Mstar Online)

P/s: Suatu kenyataan yang kurang ajar dari wakil UMNO Kelantan tersebut. Siapa yang celaru dan bercakap ikut sedap mulut. Dia tidak tahu, barangkali! UMNO di Kelantan sudah hancur, mahu celupar lagi!!

Berkaitan:
Tok Guru Nik Abdul Aziz dan Anwar Ibrahim di persada dunia
Buku 110 Mutiara Kata Nik Abdul Aziz Nik Mat Sepanjang 2010

2 comments:

manjeamusyuk said...

Ciss....jahat betul mamat tu. Semoga burok la mulut dia.

Web Sutera said...

Semasa ucapan sempena Majlis Sambutan 20 Tahun Pentadbiran Membangun Bersama Islam Negeri Kelantan semalam, TG Nik Abd. Aziz berkata:

"Dua puluh tahun yang lampau, pada tarikh ini 20 Oktober, rakyat Kelantan telah membuat keputusan yang terpahat selama-lamanya di dalam sejarah. Pilihan yang termaktub lewat pilihanraya umum pada tahun 1990 telah menjadi bahan perhatian bukan sahaja di seluruh negara bahkan seluruh dunia. Bolehkah sebuah negeri, ditadbir dengan dasar-dasar Islam? Lebih jauh lagi, bolehkah dasar yang diperkenalkan, iaitu Membangun Bersama Islam, dapat diterima di dalam sebuah masyarakat majmuk?

"Persoalan demi persoalan muncul, bukan sahaja di kalangan non-muslim. Bahkan umat Islam sendiri pun, yang tidak memahami dengan baik dasar-dasar pentadbiran secara Islam, mempertikaikan hasrat Kerajaan Negeri Kelantan, pada masa itu. Segala pujian bagi Allah S.W.T. tempoh tiga bulan yang diberikan sesetengah pihak, berjaya kita lalui, bulan demi bulan, tahun demi tahun, kita berdepan dengan tekanan yang tidak menghormati amalan demokrasi dan federalisme. Dan hari ini Alhamdulillah, Membangun Bersama Islam sebagai dasar utama pentadbiran Kerajaan Negeri Kelantan, kini sudah berusia 20 tahun."

LUSIANA CATERING: HALAL food and catering services.

Komentar dari pembaca di Goodreads | This is one good book. I’ve read one by this author before,Perang Armagedon, which...

Posted by Web Sutera on Friday, 4 March 2016

Copyright © 2013 - WebSutera.com - is proudly powered by Blogger