Penghapusan PTPTN sesuatu yang boleh dilakukan - Khairy Jamaluddin

Saya mengalu-alukan persetujuan Saudara Khairy Jamaluddin, Ketua Pemuda UMNO (foto) yang dibuat melalui laman Twitter dua hari lepas bahawa “penghapusan PTPTN adalah sesuatu yang boleh dilakukan, tetapi persoalannya adakah ia wajar."

Merujuk kepada twit beliau
“PKR missing the point re-PTPTN. It’s not whether govt CAN write off the loans. It's whether the govt SHOULD. Most don't think govt should” [1:57 pm, 11 April 2012]

Saya telah membentangkan bahawa hutang PTPTN yang perlu ditanggung hanyalah RM24.7 bilion yang boleh dibayar dalam tempoh yang lama. Pelaburan yang diperlukan hanyalah RM2 bilion setahun dan pelbagai sumber boleh digunakan bagi tujuan ini, termasuklah mensyaratkan pelaburan dari keuntungan hasil minyak dan gas ke dalam bidang pendidikan, memotong perbelanjaan pertahanan, membanteras rasuah, menghentikan ketirisan dan pembaziran.

Jumlah RM2 bilion itu juga adalah kecil berbanding keputusan-keputusan pentadbiran Dato’ Seri Najib Tun Razak akhir-akhir ini yang merugikan rakyat. Misalnya, geran berjumlah RM1 bilion diberikan begitu sahaja kepada Maju Holdings dalam penjualan Lebuhraya Kuala Lumpur – Putrajaya, hutang Tan Sri Tajuddin Ramli yang berjumlah hampir RM600 juta juga dimaafkan, malah wang RM250 juta yang diselewengkan oleh keluarga menteri dalam skandal NFC sehingga sekarang masih belum dikutip.

Hakikatnya, setiap tahun pembaziran yang berlaku jauh melebihi jumlah RM2 bilion yang diperlukan untuk menghapuskan PTPTN.

Lebih penting lagi, ini peluang baik untuk mengkaji semula kerangka sistem pendidikan tinggi di Malaysia. KEADILAN mengesyorkan supaya kita kembali kepada model pendidikan percuma yang meletakkan tanggungjawab menyediakan kemudahan pendidikan tinggi di bahu kerajaan.

Ini mengurangkan keperluan tempat-tempat pendidikan tinggi disediakan oleh pihak swasta, seterusnya mengurangkan perlunya sebuah dana yang besar untuk dipinjamkan kepada rakyat bagi tujuan pendidikan. Sebuah dana baru yang akan diwujudkan untuk memenuhi keperluan pelajar yang ingin melanjutkan pelajaran secara swasta sudah tentu lebih kecil nilainya dari tanggungan PTPTN selama ini.

Isu hala tuju sistem pendidikan tinggi negara dan penghapusan hutang PTPTN adalah isu penting yang wajib diperhalusi dan didalami.

KEADILAN dan Pemuda UMNO sudah mengadakan perbincangan tertutup dengan pihak-pihak terbabit untuk memahami isu ini dengan lebih baik. Sudah tiba masanya, hasil dan pandangan yang berbeza dari kedua-dua belah pihak diketengahkan untuk dibahaskan di hadapan rakyat.

Oleh itu, saya mengesyorkan supaya Saudara Khairy mengotakan janjinya untuk berdebat dengan saya ketika skandal NFC memuncak. Kesediaan itu dinyatakan sekali lagi oleh beliau selepas kami berdebat buat kali pertama di London akhir Januari lalu.

Demi kepentingan orang muda, saya juga mengesyorkan isu debat itu diganti – dari skandal NFC kepada persoalan PTPTN dan hala tuju sistem pendidikan negara.

Saya percaya Saudara Khairy seorang yang rasional dan faham bahawa debat ini ditunggu-tunggu oleh rakyat.

** Kenyataan akhbar oleh Mohd. Rafizi Ramli, Pengarah Strategi KEADILAN, 13 April 2012.

3 comments:

Anonymous said...

Susahlah nak percaya cakap orang ni..orang yang sebelum ini tidak lansung "consistence" dalam percakapan maupun tindakan.Contohnya dulu dah janji nak berdebat tapi sampai masa tolak!Kini nadanya dah mula berlembut..KENAPA?..Hnaya dia dan Allah swt saja yang tau.Adakah ianya IKHLAS?..Hanya Allah yang mengetahui.

Web Sutera said...

Ada benarnya juga, saudara Tanpa Nama. Namun kita sama-sama lihat setakat mana kata-kata beliau dikotakan. :-)

middleman said...

Kalau dah berhutang kena bayar.. Jangan mati meninggalkan hutang.. Setiap perkara keduniaan termasuk ilmu ada kosnya. Kalau x nk byr jgn?? Berhutang... X mampu nk byr kos pengajian? Bukan alasan.. Aku dpt genggam diploma wpun daripada keluarga yg kadang2 tpaksa makan ubi bakar bila tiada beras tanpa ptptn pun.. Ini kisah 3 tahun lpas. Yang penting tumpukan pelajaran dan utamakan yg penting saja.. Bukan berlagak atau menunjukk2

LUSIANA CATERING: HALAL food and catering services.

Komentar dari pembaca di Goodreads | This is one good book. I’ve read one by this author before,Perang Armagedon, which...

Posted by Web Sutera on Friday, 4 March 2016

Copyright © 2013 - WebSutera.com - is proudly powered by Blogger