18 Ramadhan 1430H: Saya dengar tazkirah berkenaan malam al-Qadar (lailatul Qadar) empat malam lepas di Masjid al-Hidayah Kg. Pandan Dalam, Selangor. Tazkirah disampaikan berselang empat rakaat solat sunat terawikh yang berjumlah lapan rakaat semuanya. Segala puji saya panjatkan ke hadrat Allah, Tuhan Yang Maha Berkuasa. Begini antara isi tazkirah itu:

Di salah satu lapis langit ada satu benda atau binaan yang bernama Baitul Makmur, seumpama Kaabah di Mekah. Baitul Makmur itu akan dikelilingi (tawaf) oleh para malaikat sambil memuji Allah.

Justeru terlalu ramainya malaikat maka setiap seorang malaikat tersebut tidak akan berjaya tawaf Baitul Makmur itu dua kali sehingga tiba kiamat. Maksudnya giliran seorang malaikat untuk mengelilingi Baitul Makmur lebih dari sekali tidak kesampaian lantaran terlalu ramai. Jika di muka bumi, setiap jemaah haji atau umrah berjaya tawaf Kaabah berkali-kali.

Seramai itulah malaikat yang akan turun ke bumi di malam al-Qadar. Subhanallah! Bayangkan berapa ramai melaikat dengan setiap satunya mempunyai banyak sayap meliputi muka bumi ini. Payah untuk kita bayangkan malaikat yang memiliki banyak sayap. Kita hanya dapat bayangkan maksimum empat sayap di badan serangga.

Turunnya malaikat ke langit dunia untuk memberi salam kesejahteraan kepada setiap manusia yang baramal di malam itu. Bayangkan jika kita baca Quran waktu itu. Pahala bacaan untuk 1,000 bulan. Jika seorang hamba sedang solat terawikh, tahajud, taubat, bayangkan hamba itu bersolat sampai mati, tidak henti-henti, tanpa makan dan minum. SUBHANALLAH!

Salam itu adalah doa sejahtera malaikat yang diketuai oleh Jibrail. Ia benar-benar mustajab kerana ia akan terus diangkat ke hadrat Allah tanpa sebarang hijab.

Menurut ustaz tersebut (saya lupa nama beliau) individu yang memperoleh doa kesejahteraan para malaikat itu akan ada tanda-tandanya di dunia. Antaranya ialah semua anak-anak akan menjadi ‘orang’, iaitu berjaya dalam kehidupan dan baik perilakunya. Kalau berniaga, bisnes sikit sahaja terus menjadi. Tiada sebarang masalah dalam rumahtangga, serta rezeki sentiasa melimpah ruah.

Zuriat keturunan jadi orang baik-baik kerana ia akan turut terbawa-bawa ke generasi kita seterusnya.

Alangkah beruntungnya insan yang beramal/qiam di malam al-Qadar dan menerima doa kesejahteraan para malaikat yang terus diangkat ke kadrat Allah. Malam 10 terakhir Ramadhan, insyaAllah, sahabat.

(Nota: Ustaz, ustazah, jika salah info ini, minta bantuan untuk diperbetulkan. Sila tinggalkan komen/mesej di sini.)

0 comments:

LUSIANA CATERING: HALAL food and catering services.

Komentar dari pembaca di Goodreads | This is one good book. I’ve read one by this author before,Perang Armagedon, which...

Posted by Web Sutera on Friday, 4 March 2016

Copyright © 2013 - WebSutera.com - is proudly powered by Blogger