Konvensyen Peneroka Felda dan Generasi Kedua Felda di Jerantut

1 Julai 2010, merupakan tarikh ulang tahun penubuhan Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA), namun sehingga kini pelbagai isu rumit yang masih kekal membelenggu peneroka Felda yang sepatutnya mendapat manfaat lebih besar dan lebih baik berbanding yang dinikmati ketika ini.

Pakatan Rakyat, yang cukup prihatin dengan masalah yang membele
nggu peneroka dan masyarakat Felda akan membongkar dan menghalatujukan Felda melalui Konvensyen Peneroka Felda dan Generasi Kedua Felda pada 20 Februari ini bertempat di Markaz PAS Kawasan Jerantut, Kg Temin, Jerantut, Pahang yang dianjurkan oleh Parti Keadilan Rakyat (PKR) Negeri Pahang melalui Biro Hal Ehwal Felda parti itu di Pahang.

“Konvensyen ini merupakan program ulung oleh PKR memandangkan bahawa peneroka-peneroka Felda di seluruh negara dan generasi kedua Felda sedang berhadapan dengan masalah-masalah berat yang mesti dicarikan jalan penyelesaian segera dan sebagai suatu penentuan dasar apabila Pakatan Rakyat memerintah nanti, Insya'Allah,” kata Pengerusi Biro Hal Ehwal Felda PKR Pahang, Haji Suhaimi Said dalam satu kenyataan kepada erapakatan.com.

Menurutnya, pendaftaran akan bermula dari jam 8.00 pagi hingga 9.00 pagi yang
dijangka dirasmikan oleh Presiden parti, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Sebanyak tiga kertas kerja akan dibentangkan dari tiga tokoh terkemuka PR termasuklah senator negeri Selangor, Dr Syed Husin Ali, dengan tajuknya, “’Dasar Felda yang akan dibawa oleh pemerintahan Pakatan Rakyat, Presiden ANAK, Mazlan
Aliman [masalah dan penyelesaiannya mengenai Generasi Kedua] dan seorang peguam, Wan Rohimi bin Wan Daud yang banyak mengendalikan kes 354 Peneroka Felda Kemahang, Kelantan dan membicarakan Tuntutan Peneroka Felda Kemahang sebagai "case study".

Beliau turut memberitahu, pada sebelah malamnya akan diadakan ceramah perdana yang menampilkan pelbagai tokoh tertinggi PR seperti Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR, Datuk Zaid Ibrahim dan Datuk Chua Jui Meng serta Pengerusi PKR dan PAS Pahang, iaitu Datuk Fauzi Abd Rahman dan Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man selain Speaker Perak, V Sivakumar.


Maklumat lanjut berhubung perkara itu boleh menghubungi Suhaimi Said di talian 019 988 2155 atau Ahmad Nizam, 019 955 4246. (Oleh Masdar Wahid, EraPakatan.com)


Berkaitan:
Komuniti Kota Gelanggi Satu memperkuat ukhuwah
Najib UMNO melupai jasa peneroka awal dan generasi ke-2 Felda?
Felda kaut keuntungan berlipat ganda, tetapi generasi kedua diabaikan

Apa jadi dengan generasi kedua dan ketiga Felda?

0 comments:

LUSIANA CATERING: HALAL food and catering services.

Komentar dari pembaca di Goodreads | This is one good book. I’ve read one by this author before,Perang Armagedon, which...

Posted by Web Sutera on Friday, 4 March 2016

Copyright © 2013 - WebSutera.com - is proudly powered by Blogger