KOMBAT ARMAGEDON | Cereka sang Yahudi


Khas untuk sahabat para peminat novel. Ini untuk kalian. Sebahagian kecil bab prolog bagi KOMBAT ARMAGEDON yang baru bermula. Proposal kepada Galeri Ilmu Sdn Bhd pun masih belum dibuat.

Tahun 610 – 609 Sebelum Masihi


Sekumpulan kaum Yahudi sedang bercerita dengan beberapa orang Arab Islam mengenai raja mereka yang akan muncul di akhir zaman. Raja itu dikatakan akan memerangi umat Islam di waktu itu.

Selain daripada itu, mereka juga bercerita mengenai pertempuran antara raja Mesir, Firaun Neco dan raja Yahudi, Josiah. Beginilah ceritanya …

Firaun Neco menduduki takhta kuasa di Mesir sekitar tahun 610 Sebelum Masihi. Setahun berikutnya dia menawan Gaza dan Kanaan di sempadan kerajaan Judah yang diperintah oleh Raja Josiah. Hasrat Firaun Neco ialah untuk menawan keseluruhan Israel.

Walau bagaimanapun, masalah utama di utara Israel adalah kerajaan Babylon yang dalam tahun 612 menakluk ibu kota empayar Assyria di Nineveh. Pemerintah Babylon juga turut berhasrat menawan sebanyak mungkin wilayah kerajaan Judah itu.

Justeru pada musim bunga tahun 609, Neco berarak ke utara melalui tanah Israel untuk sampai ke bandar Carchemish, sebuah benteng dan kubu kuat Mesir. Raja Assyria, Assuruballit II, sebelumnya berundur ke arah barat akibat tekanan raja Babylon dan berlindung di Haran. Firaun Neco membantu Raja Assuruballit II dengan niat agar kemaraan tentera Babylon dapat disekat.

Raja Josiah mengambil keputusan untuk berhadapan dengan lawannya di Megiddo. Sebelum itu angkatan perang Josiah dengan bantuan tentera Babylon bergerak ke Lembah Jezreel di Megiddo. Mereka menunggu ketibaan angkatan perang Neco di situ.

“Pertarungan di Megiddo itu sangat sengit. Darah mengalir bagaikan air hujan yang berkumpul. Raja Josiah bertarung dengan gagah berani. Baginya, biar syahid asalkan tidak berputih mata.

“Malangnya pertarungan itu dimenangi oleh pasukan Firaun Neco, dan Raja Josiah terbunuh. Mayat raja kami itu diusung kembali ke Jerusalem. Semua penduduk Judah dan Jerusalem berkabung di atas mangkatnya Raja Josiah.” Seorang Yahudi dalam kumpulan itu mengakhiri cerekanya.

0 comments:

LUSIANA CATERING: HALAL food and catering services.

Komentar dari pembaca di Goodreads | This is one good book. I’ve read one by this author before,Perang Armagedon, which...

Posted by Web Sutera on Friday, 4 March 2016

Copyright © 2013 - WebSutera.com - is proudly powered by Blogger